18 Ocak 2013 Cuma

Uykucu


Bu "uykucu köpek" henüz annesinin karnında uyumakta olan, yaklaşık 1 ay sonra aramıza katılacak bir delikanlı için sipariş üzerine yapıldı. Annesinin müsaadesiyle, oğlunun "uyuyorum" kapı süsünü önce sizlerle paylaşıyorum. Bitmedi bile henüz, son rötüşları kaldı ama ben bayıldım buna, paylaşmak için daha fazla bekleyemedim.  Değişik renk ve boyutlarda yapıp dükkana bir an önce koyacağım. Şu şirinliğe bakın Allah aşkına, bebişin kapısında nasıl da güzel duracak... 


Bugünün tutorial konusu ise "parmaksız eldiven"


Malzemeler:
  • iki adet örülmüş kare (19-20cm)
  • dikiş malzemeleri
  • kurdele

Ben elimde daha önce hazır örülmüş olarak bulunan 19cmX19cm ebatlarındaki sepet örgü modelindeki, bu kırmızı kareleri kullandım. İki aynı ölçülerde ve motiflerde örgü kareyi aldım.




Ve ikiye katladım.


Ben dikiş makinesinde diktim ama şart değil, makine yok ise elde de dikebilirsiniz. Tersini çevirip, 4cm üst taraftan dikiyoruz ardından 4 cm baş parmak için boşluk bırakıp, aşağı kadar dikmeye devam ediyoruz.



İşte şu anda bile gayet güzel oldu, hem de ne kadar basit. Bir püf noktası bu aşamada, mutlaka elinizin ölçüsünü alın ve elinizdeki kareyi katlayınca onun ölçüsüyle kıyaslayın. Örgü parçanın biraz genişleyeceğini de hesaba katın.



Biraz süslemek gerekirse; kurdele ve iki parça dantel motif kullandım. İki parça kurdeleyi fiyonk yapıp, ortalarına da minik motifleri silikonla tutturdum.




Eldivenlerin tam bilek kısmına kurdeleri tutturdum.



Ve işte sonuç... Bu güzelliği görünce elimdeki renk renk diğer örgü kareleri de parmaksız eldiven yaparak değerlendirmeye karar verdim. Hepsi de yakında dükkanda olacak.
 


Bunlar masaörtüsü koleksiyonumdan...


Bunlar da tığ işi, elimde hazır bulunan granny square ler. Bunlardan ne yapsam ne yapsam diye uzuun bir süredir bakışıyorduk. Sonunda kim ne yapmak isterse kullansın  diye düşünerek, birleştirmeden satmaya karar verdim. Renk lotlarına ayırdım ve alacak olanların hayal gücüne bıraktım. 




Ben bu kendimce güzel bulduğum, yapmaktan ve kullanmaktan keyif aldığım herşeyi, artık bir platformda satmalıyım ve yenilerine yer açmalıyım diye düşünüp, emeksensin.com da "yesiminatolyesi" diye bir dükkan açıyorum. Ön çalışmalar devam ediyor bitince açılışı hep beraber yaparız :)


Hoşçakalın, hoşça kalmak için de yüzünüzde gülümseme olsun, gözünüzde ışık. 
Sevgiyle kalın...




15 Ocak 2013 Salı

biraz daha bot patik

Bu patikler çok beğenildi ve soran merak edenlere cevaben, bir de bu şekilde deneme yaptım. Bu kez daha ince bir ip kullandım ve düz renk çalıştım. Altına keçe ile de denedim, tabanı örerek de ...
Bakın bakalım, beğenecek misiniz.?


Ben bu kış bitmeden bunlardan birkaç model yapmayı düşünüyorum. Biraz taşla süslesek mesela siyah örsek, yada çiçek böcek ilave etsek de kız çocuklarımıza giydirsek... 






Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur...Yapanlardan, örenlerden fotoğraf bekliyorum, unutmayın...
Sevgiyle kalın... 

















11 Ocak 2013 Cuma

 Soğuk ve karanlık bir İstanbul'dan herkese merhaba. Bu hafta nasıl geçti anlamadım gerçekten, kar iyi geldi de işleri biraz yavaşlattı atölyede. Bir kere oğlum evde olunca atölyede geçirdiğim zaman azalıyor tabii. Haftabaşında yapılacak işler listeme yazdığım işleri bitirmek uzadı da uzadı.Neyseki 1 eksikle listeyi temizledim. Bu günün tutorial' ı da bitirilebildi ya onca iş arasında, kendimi kutluyorum.

Bugün sizlere Derya Baykal da gördüğüm, "granny square" yani kare motiflerden oluşan bir patik modeli çalıştım. Umarım siz de beğenirsiniz.


1- Patiğin tabanı 40 zincirle ortadan başlanıyor. 40 zincir çekilince her zincire bir batarak çalışıyoruz, ben 2 seferde çıktım ama tavsiyem 3 seferde çıkmanız. Onu da deneyeceğim hemen ve birkaç gün sonra öyle çalışılmış bir model de koyacağım.
Sona gelince, son ilmeğe 4 kez batıyoruz ki dönüş yapabilelim. Yani alt sıraya, bir verev vererek geçelim . Sona kadar her ilmeğe bir kez batıp 2 seferde çıkarak, sonlarda artış yapıyoruz. Ben burada 8 sıra ördüm ama 2 seferde çıkarsanız 8 sıra gerekir, eğer 3 seferde çıkarsanız 4 sıra yeterli olacaktır.



2- Bu patik için toplam 26 kareye (granny square) ihtiyacınız olacak.Bu karelerin yapılışını hatırlamak isterseniz, buradan eski postuma ulaşabilirsiniz, orada detaylı anlatımı vardır.  
13 er adet kullanacağız her ayak için. İlk 8 i aşağıdaki şekilde birleştiriyor ve bir dikdörtgen oluşturuyoruz. 

3- Diğer 5 taneyi ise V şeklinde birleştiriyoruz, aşağıdaki gibi.

4- Birleşti ve aşağıdaki gibi gözüküyor şu anda.

5- Tabanı V şeklinde birleştirmiş parça ile bu şekilde birleştiriyoruz. 

6- Ve sonra da dikdörtgen parçayı da bileğe birleştirip, patiğimize bot şeklini vermiş oluyoruz.

7- İşte bitmiş hali burada. 


Şimdi bu size bir fikir versin ama ben Derya Baykal sitesindeki modeli de koyuyorum. 

13 motiften oluşan 2013 patiği Resim 5


Benimki biraz kar telaşında yapıldı, bu örnek çok daha güzel. Bu örnekte bir fark daha var; o da 3 sıradan oluşan karelerin, üç sırası da aynı benim yaptığım örnekte, oysa ki aşağıdaki örnekte 3. sıra tam trabzan yani hiç boşluksuz her zincire bir kez batırılarak dönülmüş, ki çok daha iyi durduğunu söylemeliyim. Benim elimde olan kareleri kullanmak istediğim için öyle yapamadım ama mutlaka bir sonrakinde bunun aynını deneyeceğim.
Bir de 100 zincirden oluşan bir bağcık yapıp, bilek kısmına öyle bir detay eklenmiş.

Derya Baykal daki motif
13 motiften oluşan 2013 patiği Resim 1

Bu da taban kısmı, dediğim gibi 4 sırada bitirilmiş. 
13 motiften oluşan 2013 patiği Resim 4


Bu da size göstermek istediğim bir örnek. Aynı motifler kullanıldı ve hırka olarak birleştirildi. Yaka ve kollar şişle lastik örgü ile tamamlandı. Kolları da dikeyim size giyilmiş halini de vereceğim, daha iyi anlayacaksınız. 





Bugünlük de bu kadar. Güzel , keyifli, eğlenceli bir haftasonu diliyorum.









4 Ocak 2013 Cuma

Keçe çiçek yapıyoruz

Bugün cuma. Ve benim ikinci "tutorial" günüm. Bu haftanın projesi keçe çiçekli taç yapımı.


Kullandığım malzemeler:

  • ince keçe, 
  • makas, 
  • kalem,
  • iğne, 
  • hayalet ip, 
  • cam boncuk, 
  • ince taç
  • silikon tabancası

Bir kağıda basit bir çiçek figürü çizdim. Ben dört yapraklı bir çiçek tercih ettim ama tamamen sizin hayal gücünüze kalmış, nasıl bir çiçek kullanacağınız.
Modelimi, keçenin üzerinde tutarak, modelin etrafından kurşun kalemle çizdim. 4 adet pembe çiçek, 1 adet beyaz çiçek kullandım. 
Makasla, çizdiğim çiçekleri kestim. Çiçeğe ilave olarak 2 adet de yeşil yuvarlak keçe kestim.

Süslemek için, eflatun cam boncuk kullandım ben. Biraz su damlası hissi olsun istedim, çiçeklerin üzerinde. Ama bu süsleme tamamen keyfe kalmış. Biraz el oyalıyor, başlamadan söyleyeyim. Arzu ederseniz boncuksuz da yapabilirsiniz.

Boncukları hayalet iple çiçeğin dış kenarlarına aralıklı olarak diktim.
İşte böyle göründüler, cam boncuklar işlenince.
Şimdi çiçeği oluşturuyorum. İlk çiçeği, ortadan ikiye katlayıp, ortadan alttaki yeşil yuvarlak keçeye dikiyorum.
Sonra ikinci çiçeği, sola doğru, birincinin sağ yaprağının üzerine gelecek şekilde yerleştirip, yine ortadan, alttaki yeşile tutturuyorum.
Üçüncü ve dördüncü çiçekleri de, bir yaprak birbirinin altında kalacak şekilde yerleştiriyorum. Resimde daha rahat anlayacağınız gibi.
Dört yaprak da dikilince, elimle yaprakların arasından tutarak, biraz karıştırıp, aşağıdaki gibi şekil veriyorum.
Ben beyaz keçeyi de ortaya koymak istedim, onu da tam ortadan çiçeğe ekledim.


Ve şimdi de bu ince taça, silikon yardımıyla, çiçeği monte edeceğim.


İşte bitti. Ben çok beğendim, ya siz? Bu çiçeği, bu projede taç olarak değerlendirdim ama altına bir broş iğnesi koyarsanız harika bir broş da yapabilirsiniz. Yada şapkanıza iğneleyebilir, veya renkli kalın bir lastiğe dikerek, saç bandı da yapabilirsiniz pekala. Bu çiçeği yapması, gördüğünüz gibi çok kolay ve eğlenceli. Ne yapacağınız size kalmış.


Herkese harika bir haftasonu diliyorum. Sevdiklerinizle, sevgiyle kalın...

2 Ocak 2013 Çarşamba

Yepyeni bir yıl

Yeni bir yıldayız artık. 2013 geldi. Birbirimizi hiç tanımayız. Nasıl niyetlerle geldi bilinmez. Ama onun niyetini bir kenara koyalım, biz niyetimizi bozmayalım. 
Hayatta hep iyi şeyler de olmaz elbet ama her ne olursa olsun, güzele iyiye olan inancımızı yitirtmesin bize hayat. Hep içimizde daha iyiye daha güzele inanç istek ve kuvvet olsun. 

 Biz yeni yıla ailemizle ve dostlarla, girdik. Hep yanı başımızda sevdiklerimizin olması dileği ile...
 Biz yeni yıla hoş sofralarda girdik. Ağzımızın tadı,sofralarımızın bereketi olması dileği ile...

Biz yeni yıla sevdiğimiz işlerle uğraşarak girdik. Hepimize nasip olması dileği ile...

Sağlıkla kalalım, sevgiyle kalalım...