17 Eylül 2013 Salı

Okyanus dalgası modeli yapılışı...

Bodrum tatili öncesi başladım ben bu tutorial ı hazırlamaya. Yani yaklaşık 1,5 ay önce. :) Niye bu kadar uzadı bilmem. Plan yapmayı çok severim, harika defterler alırım, çok düzenli notlar alırım, renkli renkli kalemler, yapılacak işler listelerim vardır. Ama bunlara uymayı pek beceremem. Planlar planlar, bakmayı unuturum :) Olsun en azından planlıyorum yani... Nitekim bu önemli post u yayınlamak da bu kadar uzadı.

Hem çok kolay, hem çok zor bir model seçmişim sizlere anlatmak için. Bir de iddialı davranıp, herkesin anlayacağı şekilde anlatacağım falan dedim ya... İş ciddiye bindi anlayacağınız. Modelin skalası çok kolay aslında. Basitçe 6 eksilt - 9 arttır. Zaten 15 in katları gidiyor model. 6 eksiltmeler dalganın çukur yerlerini, 9 arttırmalar da dalganın tepe yerlerini oluşturuyor. Olay aslında bu kadar basit. Basit de o eksiltmeyi yazıyla anlatmak, üstelik "sadece zincir çekmeyi bilenler bile anlayacak" diye attım tuttuğum için, durumu biraz entersan bir hale soktu.... :)

Neyse korkunun ecele faydası yok. Başlayalım artık....

eksiltme :  dolayarak yandaki ilmeğe batıyoruz, ilk iki ilmeği örüp çıkıyoruz, tığda iki ilmek kalıyor, tekrar dolayarak yandaki ilmeğe batıyoruz, bu sefer tığda üç ilmek kalıyor, üçünü birden örüp çıkıyoruz. böylece nedir; iki ilmeği bir e indirmiş oluyoruz. 

arttırma : bir ilmeğe üç direk yapıyoruz. yani dolayarak batıyor, iki seferde örerek çıkıyoruz, bu bir direk. bunu üç kez yapıyoruz ama dikkat aynı deliğe ...

şimdi bu iki tabiri bilirsek geriye bir şey kalmıyor.

15in katları kadar zincir çekerek başlıyoruz. Dediğim gibi bir dalga 15 ilmekten oluşuyor. 150 ilmek 10 adet dalga edecek. Yapacağınız işe göre hesaplayınız artık. Benim bu battaniyem 150 ilmek mesela. Nako pırlanta iple ve 4,5mm tığ ile 150 zincir Bilginize

150 zincirden sonra 4 zincir daha çekiyoruz.

Tığdan 4. zincire, ipe dolayıp batıyoruz, ipi alıp çıkıyoruz.



Tığda 3 ilmek kaldı

İlk iki ilmeği alıp çıkıyoruz. Tığda iki ilmek kaldı. Bırakıyoruz. doluyoruz. Sıradaki zincire batıp çıkıyoruz. Tığda 4 ilmek var. Önce ilk iki zinciri örüp çıkıyoruz, tığda 3 ilmek kaldı. Şimdi de 3 ünü birden örüp çıkıyoruz. İşte bu eksiltme oldu. Lütfen resimlerden de bakın, alt tarafta iki ilmek var, üstten bakınca 1 ilmek. Yani , iki ilmeği bir e indirdik. bunu başlangıçta olduğumuz için 3 kere yapıyoruz. Modelde göreceğiniz üzere motif, yarım dalga ile başlıyor, yarım dalga ile bitiyor.


Ne dedik. Dolayıp batıp çıkıyor, ilk iki ilmeği örüp, tığda 2 ilmek bırakıyoruz. Sıradaki zincire dolayıp batıp çıkıyoruz. Tığda 4 zincir oldu. Önce ilk ikiyi örüyor çıkıyoruz, sonra kalan 3 ünü bir seferde örüp çıkıyoruz.











Evet başlangıçtaki yarım dalga (3 eksiltme) den sonra 3 arttırma işlemine geçiyoruz. Sıradaki ilmeğe dolayarak batıyor, iki seferde örerek çıkıyoruz. Aynı deliğe tekrar dolayarak batıp, iki seferde çıkıyoruz ve tekrar. Bu birinci arttırmamız oldu. Şimdi sıradaki ilmek için 3 direk ve sonra yanındaki ilmek için de üç direk yaparak modelin üstünü de oluşturmuş oluyoruz.




 

Ve sıra şimdi eksiltme de. Yukarıda anlattığım gibi tam 6 eksiltme yapıyoruz. 






ve sırayla devam...3 arttırma, 6 eksiltme





Dalgamızın ilk sırası oluştu artık.



Sona gelince unutmayın yarım dalga ile bitecek, yani 3 eksiltme ve son olarak bir ilmek artacak ona da bir direk yapıyoruz. 3 zincir çekip, dönüyoruz.

İkinci sıra ya başlarken (aynı renk devam - her renk iki sıradan oluşacak) 3 zincir çekmiştiniz, hemen sıradaki ilmeğe dolayıp batarak eksiltme yapmaya başlayın, 3 eksiltme - 9 arttırma - 6 eksiltme - 9 arttırma .......sonuna geldiğinizde 3 eksiltme, 1 direk, renk değiştirin- yeni renk ile 3 zincir ve dönün.



Şimdi burada püf nokta modeli iyi görmek, eğer görürseniz hata yapmazsınız. bakın, dalganın üst noktası burada. Aşağıda işaretlediğim 3 ilmek üst nokta. Bu 3 ilmek artış yapılacak ilmekler. Biraz ördükten sonra ne demek istediğimi daha rahat anlayacaksınız. Bu üst noktanın başına kadar eksiltmeniz bitmiş olmalı, bitmediyse yada bu ilmeğe sarktıysa bir yanlış var demektir, durun ve geriye doğru sayarak bir bakın. Bu tepe ilmeği tanımak o yüzden çok önemli.
Mesela hemen aşağıdaki resimde, tam eksiltmenin bitmiş olması gereken yerdeyim. Sıradaki ilmekte atrık arttırma başlamalı ve o görünen 3 ilmek 3 er artarak 9 ilmek oluşmalı.












Bitince gene en son ilmeğe üçlü bir direk, 3 zincir ve dön. 
İki sırada bir renk değiştiriyoruz.



































Ohh be sonunda bu post da bitti . Şimdiye kadar beni en zorlayan tutorial bu oldu. Umarım yeterince açık izah edebilmişimdir. Lütfen ama lütfen eğer bu anlatımdan bakarak birşey örerseniz bana fotoğrafını mail edin. Görmeyi çok isterim. Ve tabii ki yorumlarınızı görmeyi de çok isterim vakit ayırır yazarsanız sevinirim.






Yeni tutorial lar var sırada bekleyen, ben yine güzel bir planlama yapayım bari :)))

Hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder